Vedligeholdelse af Linoleum og Laminat

Linoleum

Almindelig rengøring med en ren, tør klud eller med en klud opvredet i vand. Snavsede overflader rengøres med en klud, der er opvredet i en sæbeopløsning (1/4 dl sæbespåner til 1 liter varmt vand). Omgående eftertørring med en ren, tør klud. Grundig rengøring kan foretages med midler specielt beregnet for linoleum. Pletter kan fjernes ved forsigtig anvendelse af mineralsk terpentin. Skrappere rengøringsmidler, herunder brun sæbe, WC rens opvaskemidler og lign. må IKKE bruges. En til to gange årligt kan linoleum påføres en blanding af linolie og mineralsk terpentin (1 del terpentin til til 3 dele linolie). Denne væske påføres overfladen i et jævnt lag og fladen eftertørres efter ca. 5-10 min. Må ikke indtørre.

Laminat

Laminat er et plastprodukt, og kan derfor rengøres med stort set alle former for rengøringsmidler, dog ikke produkter med skuremiddel.

Rengør overfladen med en fugtig klud med et vaske-plejemiddel egnet til linoleum. Anvend Monel GulvPleje i forholdet 8,1 cl til 10 l vand efter behov og kommende brugsintensitet. Det giver et godt grundlag for den fremtidige rengøring.

Daglig rengøring: Rengør med en fugtig klud med et neutralt rengøringsmiddel.

Periodisk rengøring: For løbende at vedligeholde plejen af overfladen bør Monel GulvPleje anvendes med jævne mellemrum. Ved kraftigere tilsmudsning, anvend et neutralt grundrengøringsmiddel i den rette opløsning (f.eks. Monel Grundrens –et affedtende neutralt rengøringsmiddel). Skyl efter med rent vand. Påfør herefter Monel GulvPleje i forholdet 8,1 cl til 10 l vand.

Pletfjerning: For at forhindre fastsiddende pletter skal der anvendes bordskånere under blomsterpotter, vaser og også under kopper og glas etc. Opstår der alligevel pletter, er det vigtigt at fjerne dem så hurtigt som muligt for at forhindre dem i at trænge ned i materialet. Overfladen skal rengøres med et neutralt rengøringsmiddel opløst i vand. Hvis ovennævnte behandling ikke hjælper, kan pletter evt. fjernes ved at sætte overfladen i blød i vand med Monel Gulvpleje i forholdet 5 cl til 1 l vand i ca. 5 minutter. Skrub efterfølgende med en hvid skuresvamp eller lign. Afslut med at tørre det snavsede vand op med en klud.

OBS: Mht. vedligeholdelse og rengøring af trækanter på skriveborde etc. følg møbelfabrikantens anvisninger.

Under og efter montering: Fjern straks lim- og/eller lakrester og/eller fingeraftryk med en ren, fugtig klud og evt. med et neutralt rengøringsmiddel fortyndet med vand (f.eks. med Monel GulvPleje), et kombineret rengørings- og plejemiddel, der - udover at rengøre - også vedligeholder overfladen. Tørret lim fjernes efter limleverandørens anvisninger.