Vedligeholdelse af stenplader og marmor

Stenplader

Granit: Granit er opbygget af mineraler, metaller, kvarts, feldspat, gnejs og glimmer, hvilket gør granit meget slidstærk. For at beskytte granit mod nedtrængning af fedt og snavs m.m., er det vigtigt at få mættet granitten fra starten. Ved finslebet overflade mættes pladen med en tyk grød (ymerkonsistens) af sæbespåner og vand. Bedste resultat opnås, hvis grøden får lov til at trække ind natten over. Det overskydende sæbe vaskes herefter af.

Poleret granit behandles med syrefri voks.

Granit tåler næsten alle former for rengøringsmidler.

Skifer:

For at beskytte skifer mod nedtrængning af fedt og snavs m.m., er det vigtigt at få mættet skiferen fra starten. Overfladen mættes med en tyk grød (ymerkonsistens) af sæbespåner og vand. Bedste resultat opnås, hvis grøden får lov til at trække ind natten over. Det overskydende sæbe vaskes herefter af.

Pladen kan herefter behandles med: skifervoks. Ved alvorlig tilsmudsning af skifer kan overfladen rengøres med rensebenzin. Pladen mættes herefter på ny. Sæbespåner anbefales til den daglige rengøring.

Kløvet skifer kan rengøres med en blød børste for at få snavsen ud af ujævnhederne.

Marmor

Marmor, er en kalksten og tåler ikke nogen form for syre. For at beskytte marmor mod nedtrængning af fedt og snavs m.m., er det vigtigt at få mættet marmoren fra starten. Ved matpoleret,slebet og ru overflade mættes pladen med en tyk grød (ymerkonsistens) af sæbespåner og vand. Bedste resultat opnås, hvis grøden får lov til at trække ind natten over.Det overskydende sæbe vaskes herefter af. Poleret overflade behandles med syrefri voks. Flintrullet og sandblæst marmor mættes fra starten som matpoleret marmor. Men kan evt. rengøres med lidt skurepulver og en børste ved kraftig tilsmudsning. Når pladen er tør, mættes den godt med sæbespåner igen.

Ovenstående behandling gentages 3-4 gange i løbet af de første 14 dage. Til daglig pleje anbefales sæbespåner eller syrefri voks.